De laatste verzorging

De laatste verzorging betekent letterlijk dat de overledene voor het laatst met zorg en aandacht wordt gewassen, aangekleed en de verdere zorg krijgt die nodig is.

De naasten kunnen dit zelf doen, geheel of gedeeltelijk, samen met ons doen, maar ook kan het helemaal aan ons worden overgelaten. Niets moet en alles mag, maar het is erg belangrijk dit goed door te spreken, temeer omdat wij merken dat hierover veel misverstanden bestaan. Het is wel de mogelijkheid om de laatste keer iemand met liefde te verzorgen en hierin is ook sprake van veel symboliek.

Zoals het sluiten van de ogen, de ogen die je jarenlang hebben aangekeken. Het sluiten van de mond, het besef dat de laatste woorden zijn gesproken. Het op elkaar leggen van de handen, handen die hebben gebeden, of handen die op elkaar liggen als symbool van verbondenheid.

Dan de keuze voor kleding. Hierbij kunnen herinneringen een rol spelen. Bijvoorbeeld het pakje dat werd gedragen bij het 50-jarige huwelijksfeest, of de herkenbare spijkerbroek en T-shirt die iemand altijd droeg, of gewoon in pyama of nachthemd zoals iemand er vooral in de laatste periode vaak uitzag.

Ook de keuze om sieraden en horloge om te doen is van belang. Blijft de trouwring, die zoals wij meemaakten, 73 jaar lang was gedragen om? Er is natuurlijk altijd de mogelijkheid om het voorlopig om te laten en het voor het sluiten van de kist alsnog af te doen.

Ook wordt soms iets meegegeven. Bijvoorbeeld een sigarettenpeuk die in de laatste jaren vaak in de zak werd gevonden of een zakdoek die iemand altijd bij zich droeg, of een klein flesje jonge jenever.

Maar niet iedereen is het gegund de laatste verzorging zelf te doen. Soms, en dat zijn uitzonderingen, moet het worden afgeraden. Bijvoorbeeld wanneer iemand op een intensive care is behandeld of na een ongeval waarbij het lichaam erg is beschadigd.

Als de laatste verzorging met grote zorg is gebeurd, geeft dat de overledene een bepaalde uitstraling. Het kan troostrijk zijn om dit zelf te doen. Iets te kunnen doen, al is het alleen de haren kammen, terwijl je je zo machteloos voelt over het feit dat een geliefde is overleden. Maar ons motto is: niks moet en alles mag.

Alice Loeters Persoonlijke Uitvaartzorg
0255-517452

laatste verzorging

 

Laat een reactie achter

1 × drie =