Hoe lang duurt rouw?

Vroeger waren rouwenden zichtbaar door specifieke rouwkleding. Een jaar lang alleen zwarte kleding betekende zware rouw. Daarna zes maanden halve rouw, waarbij ook paarse, witte en grijze kleding was toegestaan. Rouwenden kregen hiermee een aparte status en recht op respect en steun van de omgeving.
Dat laatste helpt altijd om het verlies van iemand die zo dierbaar was een plekje te geven. Maar of er na 1,5 jaar ook een einde aan het rouwproces is gekomen is niet zomaar te zeggen.
Rouwen is niet hetzelfde als vergeten. Er blijft een band die onlosmakelijk is. Rouwen is meer het opnieuw leren leven zonder de geliefde persoon.
Wat ik om mij heen zie is dat iedereen daar op een eigen wijze mee omgaat, maar dat het niet vanzelf gaat. Er moet heel hard gewerkt worden om door al dat verdriet heen te groeien. ‘Trauerarbeit’ noemde Freud het al. Hier kun je ‘doodmoe’ van worden en soms lijkt het alsof er geen einde aan komt.
Hoe lang rouw duurt? Is het einde er als je zonder pijn aan de geliefde persoon kunt denken? Is het afgelopen als je weer interesse in het leven krijgt en weer van dingen kunt genieten? Is het afgelopen als de pijn van rouw minder vààk aanwezig is? Is het afgelopen als je merkt dat in je eentje eten ook lekker kan zijn? Is het afgelopen als alles weer normaal verloopt ook al is het leven nog niet weer zo bruisend?
Of is het afgelopen, zoals iemand mij vertelde: ‘Ik op een ochtend de lente weer voelde, de bomen in bloei zag, de vogels hoorde zingen’. Het gebeurde haar zomaar Voor haar een teken dat haar rouw een beetje over is.

Alice Loeters persoonlijke uitvaartzorg

0255-517452

Feathers

Laat een reactie achter

dertien − 9 =