Oude polissen

Tot de jaren ’50 van de vorige  eeuw was het vaak een hele normale zaak dat ouders bij de geboorte van hun kind, meteen een overlijdensverzekering voor hun kind afsloten met een eigen polis. Op zo’n polis, die wij zeer regelmatig onder ogen krijgen, staat dan te lezen dat: “tegen betaling eener premie van 0,15 per maand gedurende 25 jaar”, het kind is verzekerd voor een bedrag van f 100,00 of tegen betaling van f 0,11 per week gedurende 25 jaar, het kind is verzekerd voor een bedrag van f 200,00.

De oude polis ziet er voorzien van Art-deco of Jugendstil drukwerk meestal prachtig uit. De perfecte, vlekkeloze handschriften waarmee ze zijn beschreven, zijn nu niet meer te evenaren. Al met al zijn het ‘kunstwerkjes’ om zo in te lijsten.

Om die reden vindt een familie het soms jammer om hem te laten verzilveren. Want hiervoor moet altijd de originele polis worden opgestuurd naar de verzekeringsmaatschappij die deze oude polissen heeft overgenomen. Dit kunnen hele verschillende maatschappijen zijn. De Nederlandsche Bank heeft hiervan een actueel overzicht.

Ons advies is om de oude polis, welk bedrag dan ook, altijd te laten verzilveren, ook al is het om de jarenlange betaling van de ouders te respecteren. Indien het de wens is de polis te bewaren, kan aan de verzekeringsmaatschappij worden gevraagd de originele polis te retourneren aan de familie.

Gelukkig zijn de tijden veranderd en worden, als een verzekering al is gewenst, want er zijn vele alternatieven hiervoor, de meeste polissen nu waardevast afgesloten met een zakelijk uitziende polisblad. Onze kinderen zullen dan waarschijnlijk niet de wens hebben hem in te lijsten, maar als beloning komen ze dan niet voor financiële verassingen te staan.

uitvaartpolis

Laat een reactie achter

7 + 11 =