Viering 20 jaar persoonlijke uitvaartzorg met Hella van der Wijst

Twintig jaar geleden startte Alice Loeters met persoonlijke uitvaartzorg. Zij was daarmee een van de eerste pioniers in deze regio. Het was een reactie op de gangbare standaard-uitvaart, waarbij het vooral ging om de normen ‘netjes, hygiёnisch en ordelijk”. Hier is niets mis mee, maar als deze normen eenzijdig en dominant aanwezig zijn, doet dat geen recht aan een betekenisvol afscheid. Zoals iemand het uitdrukte: “Alle uitvaarten leken op elkaar.”

Om een persoonlijke uitvaart te realiseren is tijd nodig. De uitvaartbegeleidster begeleidt de naasten stap voor stap naar een bewust en oprecht afscheid. Er worden gepaste suggesties en keuzemogelijkheden aangereikt. Gestimuleerd wordt om actief afscheid te nemen en dingen te “doen”. Welke dingen dat zijn bepaalt iedereen zelf. De een wil de kleding uitzoeken, de ander wil graag helpen bij de laatste verzorging, de kist zelf dragen of een lied op gitaar spelen.

In de loop van de dagen kunnen gepaste rituelen en persoonlijke symbolen vorm krijgen. Uitgangspunt is dat ze recht doen aan deze unieke en persoonlijke mens en begrepen worden door de aanwezigen. Anders gaat de zeggingskracht en inhoud ervan verloren. “Typisch Johan” hoor ik dan achteraf zeggen Dan heeft het geraakt.

Zo kan het afscheid ook “mooi” en ontroerend zijn. Van zo’n afscheid kan veel troost uitgaan.

De kunst van het troosten was het motto van de viering van het 20-jarig bestaan, die plaatsvond op zondag 29 september van 13.30 uur tot 16.00 uur, in de Naaldkerk in Santpoort-Noord. Naast life gezongen troostliederen, hield Hella van der Wijst een lezing over troost. Zij presenteert tv-programma’s o.a. de Wandeling, Ik mis je en Nachtzoen. Dit jaar kwam haar boek ‘”Troost, als je iemand mist” uit.

De lezing, de liederen en de bijeenkomst als geheel werd door de talrijke bezoekers als hartverwarmend ervaren.

Wij kijken terug op een geslaagd jubileum

Hierbij wil Alice Loeters persoonlijke uitvaartzorg alle naasten nogmaals bedanken die in de afgelopen jaren hun vertrouwen hebben gegeven om ons toe te laten op zo’n kwetsbaar moment in hun leven.

Laat een reactie achter

19 − 17 =